De eerste vermelding van het kasteel van Persingen dateert van 1332. 
In 1526 wordt het kasteel vernield.
 Herbouwd, wordt het in 1583 ontmanteld om te voorkomen dat de Spanjaarden het als fort gebruiken. 
In 1613 wordt het kasteel in brand gestoken en daarna is het een ruïne, waarvan de resten tijdens de overstroming van 1809 wegspoelen.

In 1949 kregen de Katholieke Verkenners naast een eigen terrein, het buitencentrum Gilwell St. Walrick in Overasselt ook hun eigen kerkje in Persingen, de St. Joriskapel in de Ooypolder bij Nijmegen.

Persingen werd het geestelijk centrum van de katholieke verkenners. Het beeld van Sint Joris, de patroonheilige van de scouts, is in 1952 in processie naar Persingen gebracht. Sint Joris stond van 1952 tot 1975 in het kerkje. In de omgeving van Overasselt werden veel tochten uitgezet. De belangrijkste tocht was de St. Joristocht. Deze tocht duurde tweemaal 24 uur en leidde langs het kerkje in Persingen en eindigde bij de St. Walrickkapel.

Na de fusie tot Scouting Nederland verhuisde het beeld van Sint Joris in 1975 naar St. Walrick. Later is het beeld voor het Landelijk Bureau van Scouting Nederland neergezet. In 2008 is het beeld teruggekeerd naar het kerkje van Persingen.

voor meer informatie over het kerkje kijk op hun website.